О нама

Назив

Пун и тачан назив наше заједнице је:

Група корисника GNU/Linux оперативних система у Ловћенцу


Назив који користимо у комуникацији је:

Ловћенац LUG


Скраћеница је:

2LUG

(2LUG = LLUG = Ловћенац LUG)

Инфо

Ловћенац LUG је као пројекат постојао од фебруара 2010. до септембра 2013. године.

За то време у оквиру пројекта урађено је доста тога, наравно све у складу са могућностима. Подељено је више стотина CD/DVD-ова са GNU/Linux дистрибуцијама, подељена је велика количина пропагандног материјала у виду флајера, одржане презентације, спроведено неколико акција... све у прилогу промовисања GNU/Linux-а и Слободног софтвера уопште. Већина активности је спроведена на локалном нивоу.

На адреси http://zeljko.popivoda.com/tag/2lug можете погледати и информисати се о неким активностима.

16.02.2010. Ловћенац LUG је покренут као пројекат популаризације, промоције Слободног софтвера у локалу. Од Дана слободе софтвера, тачније од 21.09.2013. пројекат је прерастао у заједницу.

Ово је наш скромни допринос GNU/Linux заједници и популаризацији Слободног софтвера.

Мисија/Циљ

Основна идеја иза Слободног софтвера је да људско знање треба да буде отворено и доступно свима.

У складу са тим циљ наше заједнице је да промовишемо GNU/Linux и Слободан софтвер уопште са посебним освртом на едукацију грађана кроз предавања, радионице, пројекте...

Промовисање GNU/Linux-а и Слободног софтвера уопште неће се прекидати. Оно једино, у зависности од тренутних могућности, може бити некад у мањем, а некад у већем обиму. Најефикаснији начин промовисања је у личном контакту, који је до данас дао веома добре резултате тако да у Ловћенцу постоји више десетина рачунара које покреће GNU/Linux.

По задњем попису из 2011. године Ловћенац има 3161. становника, а општина Мали Иђош 12031. становника.

Подаци за категорију "Становништво старо 15 и више година према компјутерској писмености" постоје само на нивоу општина тако да у општини Мали Иђош живи 10158 становника старости 15 и више година од којих је компјутерски писмено 2868 (28,23%) становника, а 1820 (17,92%) становника делимично познаје рад на рачунару, док је 5470 (53,85%) становника компјутерски неписмено.

Наша заједница је мала и броји свега неколико чланова. Оно што би за нас био велики успех јесте када би успели да нашу заједницу чини око 1% становника Ловћенца што би нас довело на око 32 активна члана. Ово је тешко оствариво, што не значи да не треба трудити се и покушавати.

Без обзира на наше планове и на успех у остварењу и спровођењу истих, можемо бити задовољни јер радимо нешто што је корисно и што волимо, уживајући у свему овоме.

Линкови


Документа

Препоручујемо: Брзе, лагане, прелепе и слободне оперативне системе. Бесплатни су за преузимање, дељење и употребу, како код куће, тако и на послу. Имају веома ниске хардверске захтеве и одличан су избор за слабије, старије рачунаре али и за рачунаре нове генерације.

Lubuntu LXLE GALPonMiniNo

sudo apt-get install freedom