25. 11. 2014.

Lubuntu


Lubuntu је брз и лаган оперативни систем развијен од стране заједнице. Заснован је на Ubuntu-у и користи минималистичко окружење радне површи LXDE у комбинација са “лаганим” (пажљиво одабраним) програмима. Фокус је стављен на брзину и енергетску ефикасност. Због тога, Lubuntu има веома ниске хардверске захтеве и одличан је избор за слабије, старије рачунаре али и за рачунаре нове генерације.

Име Lubuntu је мешавина LXDE и Ubuntu. LXDE је назив за лагано X11 окружење радне површи, док је Ubuntu назив најпопуларније GNU/Linux дистрибуције и значи „хуманост према другима“ у Zulu и Xhosa језицима.

LXDE радно окружење користи Openbox менаџер прозора и има за циљ да буде системски ниско-захтевно окружење са кориштењем мало RAM меморије, за нетбукове, мобилне уређаје и старије рачунаре. Lubuntu је нашао практичну примену као оперативни систем за рачунаре који су припремљени за дистрибуцију у добротворне сврхе, због лакоће употребе и могућности брзог рада на старијем хардверу који је типичан за донације.

У матру 2009. стартовао је Lubuntu пројекат, а у августу је објављења прва верзија Lubuntu оперативног система ознаке 9.10. Lubuntu је добио званично признање као званични члан Ubuntu фамилије 11. маја 2011, почевши са Lubuntu 11.10, који је објављен 13. октобра 2011. Lubuntu прати исти систем именовања као и Ubuntu, и свако издање има кодно име, број верзије базиран на години и месецу издања. Lubuntu се активно развија и нова, унапређена издања се појављују редовно на сваких шест месеци.

Једноставан за коришћење, осмишљен је да олакша прелазак корисника са других оперативних система, омогућујући сличан распоред радне површине.

У питању је свеобухватан оперативни систем уз ког се достављају програми који омогућавају рад у свим сферама. Lubuntu тежи да просечном кориснику обезбеди истовремено ажуран и стабилан оперативни систем.

Lubuntu са подразумеваним софтвером ће задовољити све који користе канцеларијске апликације, приступају интернету, воле да погледају неки филм и да слушају музику, те да се понекад поиграју. Све то Lubuntu ради савршено, поуздано и без застоја. Lubuntu има приступ до Ubuntu-ових програмских складишта дозвољавајући инсталирање било којих програма доступних из Ubuntu-а.

Инсталација дистрибуције Lubuntu је нешто најлакше што можете учинити. Можете га испробати (и користити) и без инсталације на хард диск, а можете га и инсталирати упоредо са постојећим оперативним системима које имате на рачунару.

Lubuntu је слободан, бесплатан и легалан за употребу и дељење, како код куће, тако и на послу. Увек је био и увек ће бити.

Системски захтеви


Минимум минимума за Lubuntu је 128MB радне меморије. Ако и успете да инсталирате Lubuntu на рачунар са 128MB радне меморије имаћете веома малу или скоро никакву употребљивост оперативног система. Да би имали употребљив Lubuntu требаће вам минимум 256MB радне меморије. За опуштен рад на рачунару требаће вам више од 256MB радне меморије, нејвероватније 512MB.

Lubuntu нећете моћи инсталирати на хард диск који је мањи од 4.7GB, односно потребно вам је најмање 4.7GB слободног простора на хард диску како би могли инсталирати Lubuntu. И са тако мало простора Lubuntu ће лепо радити, али ради ваше комоције у раду (похране фајлова, инсталирања програма...) биће вам потребан хард диск са више слободног простора.

Процесор на 500MHz ће покретати Lubuntu али боље је да имате неки јачи процесор од око 1GHz.

Што се тиче графичке карте и ту Lubuntu није захтеван, послужиће скоро било која. ;)

Програми


Програми који долазе са Lubuntu-ом покривају следеће области:

Радна површина
PCManFM је лаган и веома брз менаџер фајлова са много опција. Он доприноси стабилности и брзом одговору ваше радне површи.

Прибор
Велики број програма ће задовољити ваше свакодневне потребе као корисника рачунара, као што су: дигитрон, текстуални едитор, архивер, белешке... и наравно терминал.

Графика
Скенирајте фотографије и друга документа путем вашег скенера уз помоћ једноставног и лаког интерфејса Simple Scan-а. Прегледајте фотографије уз помоћ GPicView-a, а за додатну обраду фотографија послужиће вам mtPaint.

Мултимедија
Слушајте музику путем Audacious-а и гледајте филмове преко Gnome-Mplayer-а. За нарезивање и копирање дискова ту је XFBurn.

Интернет
Прегледајте интернет уз помоћ Firefox-а, којег не треба посебно представљати. Примајте и шаљите електронску пошту уз помоћ Sylpheed-а. Преузимајте и делите торенте преко Transmission-а и останите у контакту са пријатељима уз помоћ Pidgin-а.

Канцеларија
Lubuntu-у долази са Abiword-ом за обраду текста и Gnumeric-ом за таблице (оба програма су компатибилна са MSoffice документима). Размену информација путем PDF формата и преглед истих омогућује Evince читач.

Подешавања
На Lubuntu-у можете да подесите скоро све: иконице и изглед радне површине, да управљате корисничким налозима, додајете и уклањате слободне програме и игрице, прикључите штампач и друге периферне уређаје...

Изглед




Да би видели како Lubuntu изгледа посетите LinuxScreenshots где можете погледати снимке екрана, а ту је и видео снимак.

Преузмиње


Lubuntu је доступан бесплатно за преузимање преко интернета.
https://help.ubuntu.com/community/Lubuntu/GetLubuntu

Линкови


Lubuntu линкови

Локална заједница

[извор]

1 коментар:

  1. Анониман17.12.15. 05:02

    Odličan tekst! U Linkove možete dodati i adresu zvaničnog Lubuntu bloga: http://lubuntu.me

    Hvala, pozdrav!

    ОдговориИзбриши

Препоручујемо: Брзе, лагане, прелепе и слободне оперативне системе. Бесплатни су за преузимање, дељење и употребу, како код куће, тако и на послу. Имају веома ниске хардверске захтеве и одличан су избор за слабије, старије рачунаре али и за рачунаре нове генерације.

Lubuntu LXLE GALPonMiniNo

sudo apt-get install freedom