23. 11. 2014.

Активности 2014/2015

Како се ближи крај године време је да сведемо рачуне и изнесемо планове за наредну годину.

Напомињемо да током целе године радимо на промоцији GNU/Linux-а путем личног контакта, дељењем бесплатних CD/DVD-ова са разноразним GNU/Linux дистрибуцијама, бесплатним инсталирањем GNU/Linux дистрибуција на рачунаре и сл.

Највећи проблеми у реализацији планова јесу време и новац.

Шта смо планирали за 2014.


Подела бесплатних Lubuntu CD-ова


Планирали смо да по изласку Lubuntu 14.04 LTS у локалу поделимо 100 cd-ова са Lubuntu 14.04.

Представљање на BalCCon2k14


Планирали смо представљање у Хакерспејсу на BalCCon2k14 који је одржан 5, 6. и 7. септембра 2014. године у Музеју савремене уметности Војводине у Новом Саду.

Ловћенац HackLab


Планирали смо да напишемо пројекат на основу кога би били у могућности да разговарамо са потенцијалним донаторима око реализације тј. финансирања овог пројекта.

Шта смо урадили у 2014.


BalCCon2k14


Имали смо задовољство, љубазношћу LUGoNS-а, да присуствујемо другом по реду Балканском Компјутерском Конгресу који је одржан 5, 6. и 7. септембра 2014. године у Музеју савремене уметности Војводине у Новом Саду. Са нашим пријатељима из Ubuntu заједнице у Србији и ЛиБРЕ! часописа имали смо зајднички штанд у Хакерспејсу.

Можете прочитати Извештај и погледати Галерију.

Пројекат: Рачунар на дар


Пројекат "Рачунар на дар" је почео са реализацијом. Подељено је неколико рачунара. Темпо развоја овог пројекта зависан је од донација. Планирано је да пројекат траје до јануара 2016.

Више о пројекту можете сазнати у тексту Рачунар на дар. Погледајте списак Донатора, Конфигурације подељених рачунара, Галерију.

Шта планирамо за 2015.


Бесплатни Lubuntu 14.04.2 CD-ови


Иако је подела бесплатних Lubuntu CD-ова била планирана после изласка 14.04 верзије, нажалост, нисмо били у могућности да то одрадимо. Зато смо акцију померили за излазак 14.04.2 верзије, што би требало да буде негде у фебруару 2015.

Добар део материјала који ће бити подељен уз Lubuntu 14.04.2 CD-ове је већ припремељен: Lubuntu летак, ЛиБРЕ! летак, Ubuntu постер, Ловћенац LUG летак, Ubuntu Србија летак, Linux AIO летак, StartUbuntu летак, Lubuntu 14.04.2 натпис, Ubuntu налепнице (захваљујући Ubuntu Србија), Галерија.

Ловћенац HackLab


HackLab је простор у коме би заинтересовани могли да користе рачунаре за приступ интернету, за израду и обраду докумената и сл.; у коме би се одржавала предавања, презентације, промоције, радионице, курсеви...; у коме би се одржавали састанци ЛУГа... Канцеларија би била и својеврстан компјутерски сервис за грађане и удружења грађана. Главни циљ јесте подизање информатичке писмености међу становницима Ловћенца уз помоћ Слободног софтвера.

Наставићемо са писањем пројекта у нади да ћемо га завршити у 2015. години и започети радње у потрази за донаторима.

Пројекат већ има своју адресу https://lovcenac.hackerspace.rs (омогућио LUGoNS). Можете пратити напредак у писању Текста пројекта, а ту је и Галерија.

FLOSS DVD


Жеља нам је да урадимо један DVD на коме ће се налазити слободан софтвер за MS Windows оперативне системе, за кориснике рачунара који немају жељу да користе GNU/Linux, па ето бар да их овим путем упознамо са слободним софтвером и можда мотивишемо да га користе.

За ову сврху отворен је налог на SourceForge-у, а ту је и Галерија.

Lubuntu час


Lubuntu час је догађај погодан за заговарање, проширење тима и дружење. То је уједно и одличан начин да се промовише коришћење Lubuntu-а. Покретање овог пројекта директно је везано за хардвер који нам је потребан, а то су: четири лаптоп рачунара, пројектор, свич и мрежни каблови; и промотивни материјал: Lubuntu CD-ови и флајери.

Нема коментара:

Постави коментар

Препоручујемо: Брзе, лагане, прелепе и слободне оперативне системе. Бесплатни су за преузимање, дељење и употребу, како код куће, тако и на послу. Имају веома ниске хардверске захтеве и одличан су избор за слабије, старије рачунаре али и за рачунаре нове генерације.

Lubuntu LXLE GALPonMiniNo

sudo apt-get install freedom