23. 11. 2014.

Пројекат: Рачунар на дар


ИМАТЕ РАЧУНАР КОЈИ ВАМА ВИШЕ НЕ ТРЕБА
ДОНИРАЈТЕ ГА
НЕКОМ МОЖЕ ЗНАЧИТИ МНОГО


О чему се овде ради


Спроводимо акцију прикупљања половних/старих делова, целих рачунара, периферија и каблова и састављања употребљивих рачунара на којима ће се вртети одговарајући GNU/Linux оперативни системи. Рачунари ће бити поклоњени онима који не могу себи да приуште рачунар услед лоше материјалне ситуације и који су вољни да прихвате овакав поклон.

Идеја је дошла спонтано. Првобитно смо желели да искористимо рачунаре за отварање Ловћенац ХакЛаба. Од те идеје нисмо одустали и радимо на њој, али вероватноћа за њено остваривање, у тренутним условима, је минимална. Зато смо одлучили да рачунаре преусмеримо у једну хуману акцију налик на сличне акције које се спроводе код нас, у региону и широм света: #ZrUP - Рачунар на дар, Computers4Christians, Reglue...

Како донирање функционише


Ако имате рачунар, делове, периферије и радо би сте их се ослободили, више вам не требају или сте планирали да их баците на отпад, ево начина на који се већ отписани рачунари могу вратити у живот и привести сврси за коју су и направљени.

Сви који су заинтересовани/вољни да донирају рачунаре, делове рачунара, каблове, периферије (мониторе, тастатуре, мишеве) могу нас контактирати путем е-поште lovcenaclug@gmail.com. Прихватамо и рачунаре у расходованом стању, кућишта без страница, са оштећеном маском, са непотпуним хардвером...

Ми се налазимо у Ловћенцу. Доставу донације врши донатор. Ако не постоји могућност личног преузимања донације, донатор нам може послати рачунар путем курирске службе о сопственом трошку или превозом у сопственој режији. Нажалост, ово може утицати на саму акцију, али тренутно нисмо у могућности да другачије поступимо. Опростите на овоме.

Потом рачунаре сређујемо и као такве их даље прослеђујемо/поклањамо. Имена људи/породица којима су рачунари донирани не објављујемо јавно. Можете погледати спецификације рачунара који су подељени.

Ако је неко заинтересован да донира већи број рачунара (нпр. десетак и више) постоји могућност да такви рачунари буду донирани преко локалног огранка Црвеног Крста. Наравно, овај начин захтева мало више времена за договор и организацију, пошто постоје одређени предуслови које треба испунити. Један од битних предуслова је да рачунари тј. кућишта морају бити комплетна, исправна са свим страницама, маском, хардвером. Пожељно би било да са њима долазе и монитори. У овом случају, ми би тестирали рачунаре, инсталирали одговарајући GNU/Linux оперативни систем и даље их проследили локалном огранку Црвеног Крста који би поклонио рачунаре корисницима њихових услуга. И овде важи горе поменути начин доставе. Опростите.

Захваљујемо досадашњим Донаторима и позивамо нове да нам се придруже.

Како сређујемо рачунаре


Имамо одређене параметре према којима се водимо у склапању рачунара. Тежимо да сваки рачунар има минимум: 512 MB радне меморије, процесор од 1 GHz, тврди диск од 20 GB, засебну графичку од 64 MB, DVD+/-RW оптички уређај и мрежну картицу. Значи, ово су неке минималне спецификације које омогућују да се без проблема на рачунару врти нека LXDE дистрибуција. У нашем случају то су LXLE и GALpon MiniNo Artabros. Ово нам је битно због тога што сматрамо да ће се нови корисници лакше снаћи са LXDE окружењем радне површи него са неким управником прозора Openbox, JWM... Ако имамо, уз рачунар иде и монитор, тастатура, миш и два напонска кабла. И овде имамо одређене параметре тако да монитор буде са дијоганалом од минимум 15 инча.

Наравно, прихватамо и хардвер који не одговара поменутим параметрима, и користимо га за размену. Мењамо га за делове који су нам потребни, који нам недостају како би комплетирали рачунар: каблови, мишеви, тастатуре, радне меморије...

Оперативни системи LXLE и GALpon MiniNo Artabros имају веома ниске хардверске захтеве и одличан су избор за слабије, старије рачунаре али и за рачунаре нове генерације. Оба система су нашла практичну примену као оперативни систем за рачунаре који су припремљени за дистрибуцију у добротворне сврхе, због лакоће употребе и могућности брзог рада на старијем хардверу који је типичан за донације. LXLE и GALpon MiniNo Artabros са подразумеваним софтвером ће задовољити све који користе канцеларијске апликације, приступају интернету, воле да погледају неки филм, да слушају музику...

Процес рада отприлике изгледа овако:
  • Провера исправности пристиглих рачунара и делова
  • Склапање рачунара према поменутим параметрима
  • Инсталирање одговарајућег GNU/Linux оперативног система
  • Тестирање рачунара
  • Удомљавање рачунара

Линкови


Нема коментара:

Постави коментар

Препоручујемо: Брзе, лагане, прелепе и слободне оперативне системе. Бесплатни су за преузимање, дељење и употребу, како код куће, тако и на послу. Имају веома ниске хардверске захтеве и одличан су избор за слабије, старије рачунаре али и за рачунаре нове генерације.

Lubuntu LXLE GALPonMiniNo

sudo apt-get install freedom