Појмови

Ловћенац

Ловћенац је насеље у Србији у општини Мали Иђош (Севернобачки округ). Према попису из 2011. у Ловћенцу живи 3161 становник.
Координате: 45°40'53"N 19°41'29"E

LUG

Linux user group или Група корисника GNU/Linux оперативних система је удружење корисника GNU/Linux-а и уопште Слободног софтвера.

Linux

Linux је Кернел (језгро). Кернел међусобно делује са хардвером. Направљен је од стране Линуса Торвалдса. Tux, пингвин, је маскота Linux-a.
https://www.kernel.org

GNU

Комплетан ОС (Оперативни Систем) се састоји од Кернела и различитих апликација и модела. Већина софтвера која је састављена са Linux Кренелом, тако да чини комплетан ОС, је из GNU породице. Зато комплетан ОС треба звати GNU/Linux, али из разлога једноставности ми га зовемо само Linux.
https://www.gnu.org

Слободан софтвер

Слободни софтвер је ствар слободе, а не цене. Слободни софтвер је ствар слободе корисника да покрећу, умножавају, расподељују, проучавају, мењају и побољшавају софтвер.
https://www.gnu.org/philosophy/free-sw.html
https://fsfe.org/about/basics/freesoftware.html
Препоручујемо: Брзе, лагане, прелепе и слободне оперативне системе. Бесплатни су за преузимање, дељење и употребу, како код куће, тако и на послу. Имају веома ниске хардверске захтеве и одличан су избор за слабије, старије рачунаре али и за рачунаре нове генерације.

Lubuntu LXLE GALPonMiniNo

sudo apt-get install freedom