11. 11. 2013.

Будућност

По задњем попису из 2011. године Ловћенац има 3161. становника, а општина Мали Иђош 12031. становника.

Подаци за "Становништво старо 15 и више година према компјутерској писмености" постоје само на нивоу општине тако да у Малом Иђошу има 10158 становника старих 15 и више година од којих је 2868 (28,23%) компјутерски писмено, 1820 (17,92%) делимично познају рад на рачунару, 5470 (53,85%) је компјутерски неписмено.

Циљ

Циљ наше заједнице је да промовишемо GNU/Linux и Слободан софтвер уопште са посебним освртом на едукацију грађана кроз предавања, радионице, пројекте...

Промовисање GNU/Linux-а и Слободног софтвера уопште неће се прекидати. Оно једино, у зависности од тренутних могућности, може бити некад у мањем, а некад у већем обиму. Најефикаснији начин промовисања је у личном контакту, који је до данас дао веома добре резултате тако да у Ловћенцу постоји више десетина рачунара које покреће GNU/Linux.

Канцеларија

Надамо се да ћемо путем донација успети да сакупимо потребан број рачунара, периферија и књига како би имали преуслове за отварање канцеларије. Канцеларија би требало да буде простор у коме би се одржавала предавања, презентације, радионице; служила би и као интернет клуб. Чланови заједнице и други заитересовани би имали простор у коме би се могли окупљати и радити. Канцеларија би била и својеврстан компјутерски сервис за грађане и удружења грађана. Највеће ставка у овим плановима јесу финансије. Потребно је обезбедити одређени прилив новчаних средстава на месечном нивоу у вишегодишњем периоду, што ће бити поприлично тешко.

Ако у неком разумном року не будемо у могућности да отворимо канцеларију рачунари који су прикупљени биће поклоњени становницима Ловћенца који немају новчаних средстава да купе рачунар, а желе да прихваре Рачунар на дар.

Књиге које буду прикупљене биће уступљене Народној библиотеци у Ловћенцу.

Заједница

Наша заједница је мала и броји свега неколико чланова. Оно што би за нас био велики успех јесте када би успели да нашу заједницу чини око 1% становника Ловћенца што би нас довело на око 32 активна члана. Ово је тешко оствариво, што не значи да не треба трудити се и покушавати.

Без обзира на наше планове и на успех у остварењу и спровођењу истих, можемо бити задовољни јер радимо нешто што је корисно и што волимо, уживајући у свему овоме.

Нема коментара:

Постави коментар

Препоручујемо: Брзе, лагане, прелепе и слободне оперативне системе. Бесплатни су за преузимање, дељење и употребу, како код куће, тако и на послу. Имају веома ниске хардверске захтеве и одличан су избор за слабије, старије рачунаре али и за рачунаре нове генерације.

Lubuntu LXLE GALPonMiniNo

sudo apt-get install freedom