21. 4. 2014.

Lubuntu летак


LUBUNTU

БРЗ, ЛАГАН, ПРЕЛЕП И СЛОБОДАН ОПЕРАТИВНИ СИСТЕМ

Званични Lubuntu сајт

Подршка за све Lubuntu кориснике

Група корисника GNU/Linux оперативних система у Ловћенцу

LUBUNTU


Lubuntu http://www.lubuntu.net је брз и лаган оперативни систем развијен од стране заједнице. Заснован је на Ubuntu-у http://www.ubuntu.com и користи минималистичко окружење радне површи LXDE http://lxde.org у комбинација са “лаганим” (пажљиво одабраним) програмима. Фокус је стављен на брзину и енергетску ефикасност. Због тога, Lubuntu има веома ниске хардверске захтеве и одличан је избор за слабије, старије рачунаре али и за рачунаре нове генерације.

Име Lubuntu је мешавина LXDE и Ubuntu. LXDE је назив за лагано X11 окружење радне површи, док је Ubuntu назив најпопуларније GNU/Linux дистрибуције и значи „хуманост према другима“ у Zulu и Xhosa језицима.

LXDE радно окружење користи Openbox менаџер прозора http://openbox.org и има за циљ да буде системски ниско-захтевно окружење са кориштењем мало RAM меморије, за нетбукове, мобилне уређаје и старије рачунаре. На иницијалном тесту показује да користи упола мање RAM меморије од Xubuntu или Ubuntu са уобичајеном инсталацијом и уобичајеним кориштењем. Lubuntu је нашао практичну примену као оперативни систем за рачунаре који су припремљени за дистрибуцију у добротворне сврхе, због лакоће употребе и могућности брзог рада на старијем хардверу који је типичан за донације.

У матру 2009. стартовао је Lubuntu пројекат, а у августу је објављења прва верзија Lubuntu оперативног система ознаке 9.10. Lubuntu је добио званично признање као званични члан Ubuntu фамилије 11. маја 2011, почевши са Lubuntu 11.10, који је објављен 13. октобра 2011. Lubuntu прати исти систем именовања као и Ubuntu, и свако издање има кодно име, број верзије базиран на години и месецу издања. Lubuntu се активно развија и нова, унапређена издања се појављују редовно на сваких шест месеци.

Једноставан за коришћење, осмишљен је да олакша прелазак корисника са других оперативних система, омогућујући сличан распоред радне површине.

У питању је свеобухватан оперативни систем уз ког се достављају програми који омогућавају рад у свим сферама, и нуде најбоље што слободан софтвер у овом тренутку може да понуди. Lubuntu тежи да просечном кориснику обезбеди истовремено ажуран и стабилан оперативни систем.

Lubuntu са подразумеваним софтвером ће задовољити све који користе канцеларијске апликације, приступају интернету, воле да погледају неки филм и да слушају музику, те да се понекад поиграју. Све то Lubuntu ради савршено, поуздано и без застоја. Lubuntu има приступ до Ubuntu-ових програмских складишта дозвољавајући инсталирање било којих програма доступних из Ubuntu-а.

Инсталација дистрибуције Lubuntu је нешто најлакше што можете учинити. Можете га испробати (и користити) и без инсталације на хард диск, а можете га и инсталирати упоредо са постојећим оперативним системима које имате на рачунару.

Lubuntu је доступан бесплатно за преузимање преко интернета.
https://help.ubuntu.com/community/Lubuntu/GetLubuntu

Lubuntu је слободан, бесплатан и легалан за употребу и дељење, како код куће, тако и на послу. Увек је био и увек ће бити.

Корисни линкови


UBUNTU СРБИЈА


У Србији постоји локална Ubuntu-ова заједница. Ubuntu-ова ЛоЗа (скраћеница од Локална Заједница) за Србију је званични Ubuntu-ов локални тим за Србију. Ubuntu LoCo представља званични пројекат организовања корисника и љубитеља ове дистрибуције широм света у локалне заједнице. Циљеви Локалних Заједница јесу промоција Ubuntu-a, пружање помоћи заинтересованим корисницима и организовање акција и пројеката везаних за популаризацију ове дистрибуције. Уколико желите да се прикључите или помогнете рад тима на било који начин, контактирајте Ubuntu-ову Локалну Заједницу за Србију на http://www.ubuntu-rs.org, http://wiki.ubuntu-rs.org, http://forum.ubuntu-rs.org.

ЛОВЋЕНАЦ LUG


2LUG - Ловћенац LUG - Ловћенац Linux User Group. Група корисника GNU/Linux оперативних система у Ловћенцу је покренут као пројекат 2010. године у циљу популаризације Слободног софтвера у локалу да би 2013. године прерастао у заједницу. Више информација о активностима и новостима везаним за заједницу можете пратити на званичном сајту http://lovcenaclug.blogspot.com

Придружите нам се на друштвеним мрежама
http://www.facebook.com/groups/lovcenaclug
http://plus.google.com/+lovcenaclug
http://twitter.com/lovcenaclug

Посетите наш сајт
http://lovcenaclug.blogspot.com

изворни фајл

Нема коментара:

Постави коментар

Препоручујемо: Брзе, лагане, прелепе и слободне оперативне системе. Бесплатни су за преузимање, дељење и употребу, како код куће, тако и на послу. Имају веома ниске хардверске захтеве и одличан су избор за слабије, старије рачунаре али и за рачунаре нове генерације.

Lubuntu LXLE GALPonMiniNo

sudo apt-get install freedom