Зашто GNU/Linux?

Разлози су вишеструки.

Слобода, заједница, избор, безбедност, цена, легалност, лиценца. Слободни сте да радите шта хоћете и како хоћете. Имате велики избор дистрибуција, окружења радне површи, програма. Дистрибуције долазе са преинсталирам основним програмима, драјверима. Нема страха од вируса, екрана смрти, случајно обрисан системских фајлова… Лака инсталација програма кроз софтвер менаџер. Једноставно освежавање, надоградња система и програма. Могућност коришћења система без инсталације на хард диск путем live cd/dvd-а. Оперативни систем за понети: Могућност инсталације и коришћења оперативног система са usb меморије. …

Све мане које су везане за коришћењеGNU/Linux-а проузроковане су Власничким софтвером који је стандард у неким областима рачунара и није га могуће заменити, заобићи. Значи, када причамо о нерешивим проблемима на GNU/Linux-а они су (ин)директна последица философије Власничког софтвера, јер управо због такве философије GNU/Linux заједница није у могућности да утиче на решавање проблема.

Корисно за прочитати:
Препоручујемо: Брзе, лагане, прелепе и слободне оперативне системе. Бесплатни су за преузимање, дељење и употребу, како код куће, тако и на послу. Имају веома ниске хардверске захтеве и одличан су избор за слабије, старије рачунаре али и за рачунаре нове генерације.

Lubuntu LXLE GALPonMiniNo

sudo apt-get install freedom